Therapeutische elastische kousen

Een therapeutische elastische kous is geen geneesmiddel, maar een therapeuticum. Dat betekent dat de therapeutische elastische kous in staat is de gevolgen van de medische aandoening onder controle te houden en aanvaardbaar te maken.

Het doel van de elastische kous is het versterken van de vaten, het versnellen van de bloedstroom, het verlagen van de veneuze druk, het normaliseren van de functie van de vaatwand, het verbeteren van de werking van het lymfatisch systeem en het verbeteren van de stofwisseling in het weefsel. 
Er zijn verschillende redenen waarom het dragen van therapeutische elastische kousen noodzakelijk is om de gevolgen van medische aandoeningen onder controle te houden.

Enkele voorbeelden waarbij therapeutische elastische kousen gedragen worden, zijn bij:

Veneuze aandoeningen

Een groot aantal mensen in Nederland heeft in meer of mindere mate last van spataders, krampen en/of rusteloze benen. Opgezette benen, dikke enkels en vermoeide benen komen ook dikwijls voor. De aantallen zijn zo groot, dat met recht gesproken kan worden van een volksziekte.  Het risico op spataders neemt toe naarmate we ouder worden. Deze klachten vallen onder veneuze aandoeningen. Ook een ulcus (open wond), trombose en wondroos zijn voorbeelden van veneuze aandoeningen. 

Lymfatische aandoeningen

De laatste jaren is een forse toename van het aantal patiënten met kanker. Na verwijdering van het vetweefsel en de lymfeklieren in bijvoorbeeld de oksel (het zgn. okseltoilet), bestaat de kans op (secundair) lymfeoedeem. Bestraling kan er daarnaast voor zorgen dat er verhardingen in het aangedane gebied van de huid optreden. Mocht u hier onverhoopt mee te maken krijgen, dan brengt Movetek Compressiezorg u graag advies uit welke compressiehulpmiddelen uw klachten kunnen verminderen cq. oplossen.

Lipoedeem aandoeningen

11 procent van alle vrouwen heeft in meer of mindere mate lipoedeem. Lipoedeem is een chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk vrouwen treft en meestal pas zichtbaar wordt aan het eind van de puberteit. Het is een stoornis in de verdeling van vetweefsel, met kenmerkende dikke benen en smalle taille. Vrijwel alle patiënten klagen over een pijnlijk, zwaar en vermoeid gevoel in de benen. Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. De meest voorkomende symptomen zijn: zwaar gevoel in de benen, pijn in de (opgezwollen) benen, cellulitis (sinaasappelhuid), snel blauwe plekken, problemen bij het lopen (door schurende huid), gewrichtsproblemen (vooral knie), gewichtsproblemen, zonder aanwijsbare oorzaak. Een typerend kenmerk is, dat de kledingmaat van het bovenlichaam en van het onderlichaam twee tot drie maten kan verschillen.

Therapeutische elastische kousen
Therapeutische elastische kousen
Therapeutische elastische kousen
Therapeutische elastische kousen