Koolhydraatarme en Ketogene voeding

Leefstijlziektes is een term die je steeds vaker hoort. Wat zijn dat eigenlijk voor ziektes? Het zijn alle ziektes waarbij factoren zoals voeding, beweging, ontspanning, slapen en andere leefstijlzaken een rol spelen. Dat komt neer op circa 95% van alle ziektebeelden.  Denk hierbij aan hart- en vaatziektes, diabetes type II, hoge bloeddruk- en cholesterolwaardes, overgewicht, etc. Over het algemeen wordt gedacht dat deze ziektes je overkomen en dat je er niets aan kunt doen. Maar dat is (gelukkig) niet waar! Met aanpassingen in je leefstijl is enorm veel te bereiken.  We richten ons in dit blok op de factor “voeding”.

Wat zijn de verschillen tussen de reguliere voedingsrichtlijnen enerzijds en een koolhydraatbeperkt, koolhydraatarm en een ketogeen voedingspatroon anderzijds?

Het verschil zit hem voornamelijk in de hoeveelheid koolhydraten die bij het voedingspatroon horen. Tussen bovengenoemde voedingspatronen zitten de volgende, duidelijke verschillen:

 • Reguliere voedingsrichtlijnen: 200-250 gram koolhydraten per dag;
 • Koolhydraatbeperkt voedingspatroon: 50-150 gram koolhydraten per dag;
 • Koolhydraatarm voedingspatroon: 20/30-50 gram koolhydraten per dag;
 • Ketogeen voedingspatroon: Maximaal 20-30 gram koolhydraten per dag.

Met een koolhydraatbeperkt voedingspatroon kun je al gewicht verliezen, je minder moe voelen en beter in je vel komen te zitten. Het zorgt voor meer stabiliteit in de bloedsuikerspiegels. Ben je daar al mee geholpen, dan is dat natuurlijk prima. Mocht je hier interesse in hebben, dan kan een diëtiste je hier verder mee helpen. Mocht je van ons een naam willen weten van een gediplomeerd diëtiste, neem dan contact op en wij verwijzen je graag door. Mochten je klachten aanhouden, dan kun je je koolhydraten nog verder beperken en kijken wat dat met je doet. Als ervaringsdeskundige en gecertificeerd leefstijlcoach begeleid ik je graag. 

Wat is een ketogene leefstijl?

Bij een ketogeen dieet wordt de inname van koolhydraten sterk beperkt (maximaal 30 gr. p/dag) en worden er juist meer gezonde vetten en eiwitten gegeten. Dit brengt een verandering teweeg in je energiehuishouding. In plaats van koolhydraten wordt er in toenemende mate vet verbrand. Na een korte periode van het volgen van deze leefstijl, worden er ketonen geproduceerd. Deze ketonen dienen als extra energiebron, maar zijn daarnaast ook signaalstoffen om bepaalde processen in je lichaam te verbeteren.
Een ketogeen voedingspatroon is niet beperkend, maar levert juist veel voordelen op en kan zonder problemen langere tijd worden gevolgd.

Met het Keto Leefstijl Programma kun je zelfstandig aan de slag. Het is geschikt voor mensen, die: 

 • te maken hebben met overgewicht;
 • een instabiele glucose- en insulinehuishouding hebben;
 • vermoeidheid ervaren en een gevoel van energiegebrek bij zichzelf bespeuren;
 • te maken hebben met somberheid, angst, bepaalde mate van slapeloosheid;
 • een verminderde cognitie en zintuigelijke waarneming ervaren;
 • huidklachten zoals acné, eczeem, allergische uitslag hebben;
 • last hebben van allergische klachten zoals hooikoorts, astma, chronische bronchitis;
 • hun gezondheid preventief willen verbeteren;
 • blessures willen voorkomen en hun lichamelijke prestaties willen verbeteren.

Mocht je naast het digitale programma, nog extra persoonlijke begeleiding willen hebben, neem dan contact met ons op.

Het Keto leefstijl Programma bestaat uit:

 • Praktische lessen en video’s met opdrachten en werkbladen, waardoor je gedegen ondersteuning krijgt tijdens je veranderingsproces naar je nieuwe, gezonde leefstijl
 • Logisch, opgebouwde fasen in het programma, waardoor je soepel de omschakeling kunt maken naar je nieuwe, gezonde leefstijl
 • Een bibliotheek met artikelen, werkbladen en video’s over keto en de Keto Leefstijl
 • Toegang tot de Keto Leefstijl Community, zodat je er nooit alleen voor staat en ondersteuning kunt krijgen van medecursisten en professionals
 • Beperkte toegang (1 jaar) tot het Keto leefstijl Programma.

Ketogeen Leefstijl Programma 

Vind je het spannend om hier definitief mee te beginnen en wil je het langzaam opbouwen om te kijken of het bij je past? Na de zomer start de Keto Switch Challenge. Ketose in slechts 14 dagen, het is mogelijk. Voor een gering bedrag (€ 57,00) kun je zelf de kracht van ketose ervaren. Hou onze website in de gaten. Wij berichten wanneer de nieuwe challenge begint!

Je krijgt:
- Persoonlijke begeleiding door LIVE calls 
- Elke dag een opdracht, leren door te doen!
- Handige werkbladen om je op weg te helpen.

En schrijf je dan in via onderstaande link!

Ketogene Switch Challenge

 

 

 

 

Koolhydraatarme en Ketogene voeding